Коя съм аз?

   
   Здравейте,
   Добре дошли! Казвам се Бояна Върбанова и съм автор на този блог,  социален педагог и обучаващ се семеен консултант, но най-първо човек, който е поел отговорността за начина, по който се чувства...
   Като дете имах навика да подтискам себе си, желанията, мнението и мечтите си. Бях пълна с неувереност. На 18 години прочетох "Алхимикът" и разбрах, че най-важно за личното ни щастие е да знаем кои сме и да бъдем себе си. По този път основните ми пречки бяха моите страхове и очаквания, но вече повече от 20 години търся и намирам начини да се справя... без маски, преструвки и грим, с отворено сърце, здрава психика, силна воля, безкрайна вяра и искрено желание да поема отговорност за живота и личното ми щастие, защото то зависи единствено и сАмо от мен. Постоянно и всеки ден. Това е единственият начин да преодолея абсолютно всичко в живота си и да продължа напред спокойна и нормална. А когато имам моментни спадове, без значение малки или големи- изживявам ги, изразявам ги, но не задълбавам в тях. И те отминават, все по-бързо и безболезнено.
   Целият този процес е много важен, защото той е основа за успех във всяка една друга сфера на живота- работа, бизнес, семейство, приятелства, лични финанси...абсолютно всичко. Има обаче една област, която е по-важна от всички останали- грижата за децата ни. Всички родители и учители носят огромната отговорност за създаването на същото това усещане у децата, че тяхното собствено спокойствие след ранна детска възраст зависи само от тях самите. Това чувство се създава постепенно у децата и в ранна детска възраст зависи най-вече от родителите и после от учителите и техния пример. Как става това ли? Най-важно е възрастните да са щастливи и хармонични хора. От там нататък има хиляди начини, методи, способи, игри, начини да научим децата на спокойствие и щастие, обединени от любовта. Истинската и безусловната. Най-вече чрез личен пример. На всички тези въпроси, касаещи нашето лично щастие и това на нашите деца, е посветен този блог. Но за него можете да прочетете в следващата секция.