петък, 25 октомври 2013 г.

Кой разбира от BG Oбразование;)

Ето обобщението на идеите, касаещи развитието на бг образованието, които събрах с ваша помощ. Някои от тях може и да са малко неточно описани, но толкова за няколко часов research.

Като методи за най-малките се открояват Валдорфската педагогика и Монтесори. Първият се прилага отскоро, вторият малко по-отдавна. За Валдорф знам, че обучават и педагози в бг по тяхната система.

За емоционална интелигентност говори психологът Панайот Рандев, като той е въвел и се опитва да прилага метода SEL (social- emotional learning) по книгата на Даниел Голман "Емоционална интелигентност". Този метод се прилага в САЩ, Канада и др. за по-големи ученици и това доста ме заинтригува.

Заедно в час е друг международен проект www.teachforall.org , който се развива и в БГ. Хубавото е, че по него работят млади хора, които не са педагози, а по-скоро специалисти в дадена област, които работят като учители за период от 2 години. Мисля, че е добре, тъй като те са свежи и мотивиращи за децата.

Фестивал на българското образование http://www.edufest.info/: има информативен характер, а също и поставя различни горещи теми в образованието. Мисля, че се организира от СУ.

Идеи за промяна в бг образованието: учене чрез игра; прекарване на време навън; посещения на интересни места и срещи с интересни хора; неформални събития; спорт; изкуства; участие в различни проекти за развиване на креативността;  помощ на другарчетата, за да достигнат твоето ниво на знания; заучаване чрез повторения от педагога; финансова култура

Сайтове в сферата на образованието
http://www.ted.com/playlists/124/ken_robinson_10_talks_on_educ.html
http://www.bglog.net/Obrazovanie/
http://www.minedu.government.bg/news-home/
http://obrazovanie.start.bg/
http://www.novoobrazovanie.org/
http://www.ckoko.bg/
http://www.fbo.bg/?ln=2
http://www.eufunds.bg/bg/page/962
http://cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl
http://www.progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=6422641
http://www.centerbg.org/
http://www.openedubg.com/
http://edu.dir.bg/
http://www.azbuki.bg/editions/journals/pedagogics
http://www.vet-bg.com/
http://www.hrdc.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0180&g=
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=23
http://monbg.ucoz.com/
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1160686
http://events.idg.bg/bg/2013/education
http://start.e-edu.bg/
http://fio-bg.org/
http://obrazovanie.seeadd.net/
http://tochitza.com/

Между другото се изумих- гугъл ми извади 10 страници с неправителствени организации, фондации и т.н. в сферата на образованието

Оказа се, че в БГ има прекалено много хора, които се занимават с образование. А защо тогава то е в това плачевно състояние?

Няма коментари: