неделя, 15 юли 2012 г.

Пет от най-важните неща при стартирането на нов бизнес


Попаднах на интересна книга как да стартираме бизнес и се зачетох в нея. Ето някои основни за мен моменти, които ми се прииска да споделя с вас:

 

  • Да изберем да правим онова, което обичаме и харесваме най-много по начин, по който ще предизвикаме интерес от страна на клиентите: да вложим въображение и креативност, а не просто да копираме, нито пък да се мъчим единствено да изкараме пари; да задълбочим знанията си и да станем експерти в своята област
  • Започването и развиването на бизнес изисква да сме самомотивиращи се, инициативни хора, готови да работят по 15-16 часа на ден поне първите няколко години, които се борят за всеки клиент. Мотивацията е голям проблем и масово хората се отказват супер бързо, защото по-лесно е да работим 40 часа/седмица на заплата и социални придобивки и да мрънкаме, че шефът е кофти. През първите година-две след старта на бизнеса не можем да очакваме да сме на печалба (срокът зависи от типа бизнес и от планирането, което сме направили). Какъв е изхода? Да работим и друго, докато не започнем да покриваме с бизнеса си своите бизнес разходи плюс да печелим достатъчно допълнителни пари или да имаме достатъчно заделени пари, или някой да ни издържа;)
  • Да продаваме качествена стока на съответната цена (в България много често хората свалят цените и продават боклуци)
  • Да си изготвим бизнес план
  • Да сме на печалба (иначе не правим бизнес, а имаме едно скъпо струващо хоби)

 

Няма коментари: