понеделник, 13 юни 2011 г.

Да харесваме тялото си и да се грижим за здравия си външен вид

Природата ни е направила такива, каквито сме и всеки има много повече черти на тялото, с които да се гордее, отколкото такива, които да се опитва да коригира. Ако не вярвате, направете си списък. Е, права ли съм? Много, много е важно наистина да приемаме и харесваме онова, което виждаме в огледалото. Ако някой не приема нашето тяло и иска да сме различни (класически пример е мъжът, който иска партньорката му да е с по-големи гърди), то по всяка вероятност самият той не приема и не харесва собственото си тяло, което е негов, а не нейн проблем.
Да приемаме не само тялото си, но и самата си духовна същност, която ни прави разумни същества, а не роботи, ни кара да изпитваме чувство на пълноценност и цялостност, че опаковката отговаря на съдържанието. Не можем да компенсираме липсите отвътре като се мъчим да изглеждаме перфектно физически, както и да сме духовно извисени, а да не полагаме грижи за тялото си. Балансът външен вид - емоционална стабилност и спокойствие е важен, тъй като наистина едното е невъзможно без другото. Ако се чувстваме емоционално стабилни, ние ще усетим от само себе си необходимостта да се погрижим за тялото си да изглежда добре физически. Ако изглеждаме добре, но ни липсва емоционален баланс, тъй като имаме някакви силни вътрешни бариери и страхове, те също ще избият и рано или късно и ще трябва да започнем да се борим с тях, вместо старателно да се правим, че не съществуват. За да се приемем, трябва първо да се опознаем и да се харесаме, както и да се опитваме да надскочим своите страхове и нещата, които ни пречат да се развиваме.
Ежедневната грижа за тялото и добрата физическа форма е много важна. Тялото е нещо като опаковка на душата - прекрасно би било тази опаковка да е красива и примамлива като бонбон и държим ли да сме на ниво, това трябва да е така, но ако съдържанието на опаковката не е наистина стойностно, тя няма да ни „продаде”, поне не дългосрочно и не на когото трябва, а най-вероятно на някой, който също е „добре опакован” и празен отвътре.
Под грижи за тялото имам предвид най-вече грижи за кожата под формата на подхранване чрез храната и чрез различни мазила, маски и процедури. Това си е женска територия, но ми се струва, че и мъжете могат да се възползват от разни трикове, стига да им се занимава. Всяка жена знае колко е хубаво да се поглези като след баня се намаже с някой вълшебен лосион за тяло. Масажите и спа процедурите са едно огромно удоволствие. При добро желание и организация, можем да си правим и в домашни условия самомасаж и различни подхранващи маски с натурални продукти. Тези процедури са не само приятни, но и полезни. Напоследък се появи много информация, достъпна в интернет, а и доста книги с идеи за домашно спа. Ако ви интересува темата просто отворете нета. Препоръчвам книгите на издателство „Augusta”, най-вече автора Шубра Кришан.

Няма коментари: