понеделник, 13 юни 2011 г.

Да бъдем честни и открити към другите и да си признаваме грешките

       Честността е много важен момент във всяко приятелство, интимна връзка и в бизнеса. Понякога крием истината под формата на т.нар. “благородна лъжа”, когато искаме да спестим информация с цел да не нараним или разтревожим другите. Това е въпрос на личен избор и наистина много зависи от ситуацията, която трябва да бъде добре преценена, защото понякога това желание да предпазим другия се обръща срещу нас.
       Също така много е важно да даваме правилните сигнали на другите за това как се чувстваме спрямо дадена ситуация, а не, когато сме ядосани на някой, да си мълчим и да чакаме той да се сети сам – така може да започнем да трупаме излишен гняв. Всяка ситуация, в която човек обяснява ясно как се чувства (например, ако нещо го е обидило), му се отблагодарява като той получава отношението, което търси и счита за подходящо към себе си.
       Понякога не си даваме сметка, че се държим грубо или несправедливо към някой, тъй като сме погълнати от собствената си гледна точка, моментни проблеми и емоции. След като сме се успокоили обикновено осъзнаваме грешката си. Дори да е минало време, дори и нагрубеният от нас човек да е малко дете, нека да намерим начин да се извиним.

Няма коментари: