понеделник, 13 юни 2011 г.

Да общуваме с природата, да се движим и да отпускаме тялото си (с почивка и медитация)

Добрата физическа форма ни кара да чувстваме тялото си по прекрасен начин и най-вече здраво. Много е важно да си изградим собствен режим на поддържане съобразно нашето тяло и нашия ритъм на живот и да не забравяме, че почивката е също толкова важна за тялото, колкото и натоварването. Добре е да почиваме и да се научим да отпускаме тялото си още, преди да сме се изморили.
Наскоро открих йогата и се оказа, че това е моят начин за отпускане и релакс, както и физически упражнения, съчетани в часовете по интегрална йога, които посещавам. Чрез релаксацията и медитацията наистина си почивам и се отърсвам от негативната част в ежедневието ми, която все още не мога да избегна напълно.
Бих препоръчала горещо един съвсем простичък начин за релаксиране след тежък ден. Изглежда елементарно, но всъщност дава много добър резултат, ако е съпроводен с чувство на вътрешен покой и целенасочени усилия за отпускане и баланс. И така, да вземем душ, използвайки душ гел с любимия ни аромат; след това да се усамотим за десетина минути в предварително проветрената ни, подредената и стоплена (ако времето е студено) спалня и на фона на лека музика просто да отпуснем тялото си и да оставим мислите си да се реят, без да мислим за нещо конкретно, по-скоро да си представим нещо, което ни кара да се чувстваме спокойно и комфортно. И така да си полежим малко ...4-5 минути...това е всъщност една кратка медитация...докато пишех и ми се прииска да го направя веднага. А на вас?
Да раздвижваме тялото си чрез леки упражнения ни носи не само удоволствие и релакс, но ни дарява дългосрочно с красива фигура. Методи като йога, пилатес или просто комбинация от няколко неща, са приятни за тялото и ни карат да се чувстваме наистина толкова добре. За по-динамичните натури: аеробика, тае бо… Разходките сред природата също са прекрасно средство да се откъснем от ежедневието, особено ако работим пред компютър. Тук също е важно да изпитваме удоволствие и наслада, а не да правим упражнения насила. Моят метод се оказа медитацията – носи ми невероятна свежест и вътрешен мир едновременно.
Реших да включа общуването с природата като един от начините за постигане на вътрешна хармония, защото за мен само кратка разходка сред природата е равна на огромно количество положителна енергия, която се влива в тялото ми. Обожавам да лежа по разни полянки боса и да си мечтая или да планирам. Прекрасно е! Под общуване с природата имам предвид и грижи за растения и даже животни – признавам си, че трудно ми се получава да опазя даже една саксия, но имам желание да го постигна в бъдеще и даже да си имам малка градинка с цветя и красиви растения. Цветята са много благодарни и колкото повече грижи полагаш за тях, стига да ги гледаш правилно, ти се отблагодаряват като те даряват с красиви цветове и аромат.
Имам една малка семейна къщичка в балкана,за която споменах по-горе. Тя за мен е като генератор на мощни вълни положителна енергия. Мястото е вълшебно, с красива природа и хубав въздух и много спомени от ваканциите ми като дете, прекарани там под грижите на баба и дядо.

Няма коментари: