петък, 11 март 2011 г.

Как да се справим с тревожността?

Негативизмът е навсякъде около нас и вътре в нас на съзнателно, но най-вече на подсъзнателно ниво. Той привлича неприятни случки, хора и болести в живота ни. Моделите на негативизма са ни внушени от ранна детска възраст, но реакциите на тревожност, страх и паника са незрял, глупав и твърде лесен отговор с много негативен краен резултат. Негативизмът поражда нов негативизъм, той не решава ситуациите в живота и не отговаря на нашите въпроси. Няма как да си сложим розови очила и да го игнорираме, би било наивно. Но, ако се променим и изградим като хора, гледащи на живота във всички негови аспекти със спокойно и отговорно загрижено отношение, насочено единствено към търсенето на най-доброто решение във всяка ситуация, без паник атаки и учестен пулс, тогава целият ни живот ще се промени и негативизмът ще си отиде завинаги. Ако се справим в това, всичко в живота ни ще е много по-лесно и хубаво, да не кажа, че ще отпаднат всичките ни проблеми. На негово място ще дойде спокоен свят, изпълнен с вътрешен мир и радост за нас. Промяната в нас ще промени неусетно и хората около нас към по-добро.
И как да стане този преход от довчерашното паникьосване за щяло и нещяло към спокойствието? Има много практики, които се препоръчват за борба с тревожността - техники за дишане, медитация...,но аз все си мисля, че ако успеем да убедим сами себе си колко е безполезно,глупаво и безотговорно да се тревожим и си изградим едно спокойствие на дълбоко ниво, ние просто няма да стигаме до тези паник атаки.Затова днес решавам да си дам една седмица, в която да отделя нужното време и внимание да разсъждавам по тази тема и да достигна вътрешно състояние на спокойствие по отношение на целия ми живот. Когато седмицата изтече, ще преценя дали имам нужда от още време. Също така ще се опитвам да улавям всяка негативна мисъл, която ми дойде и ще анализирам защо е дошла. Струва ми се, че в повечето случаи негативните мисли са инстинктивна реакция, която може да бъде променена с малко усилие от наша страна. Призовавам ви да направите същото. Ако се решите на тази смела стъпка, за което искрено ви поздравявам, моля ви да ми пишете и да споделите преживяванията си през тази една седмица. Аз също ще споделя. И когато пожънете успех, не се колебайте - веднага си подарете голяма порция удоволствие по ваш вкус!

4 коментара:

Kosta каза...

Точно днес имах нужда да прочета точно нещо такова. Благодаря :)

Boyana каза...

Моля, Коста, всички ние имаме нужда да прочитаме нещо подобно всеки ден. Много е вдъхновяващо. Защото си мислим, че ги знаем тези неща за положителното мислене, а не ги прилагаме!Приканвам те да се включиш в едноседмичната инициатива!

Zvetanka Shahanska каза...

Да, това е хубава практика , с хубави резултати! Поздрави, Боби!

Boyana каза...

Мерси за подкрепата, Цвети. Прегръдки от мен!