неделя, 1 февруари 2009 г.

Да постигнем вътрешна хармония...как?

Скъпи приятели,
Тази малка книжка, която държите в ръцете си (или четете на екрана си), се роди като огромна моя нужда да опиша и подредя стъпките и начините, които открих и натрупах като опит сама за себе си, за да се чувствам по-спокойна, емоционално стабилна и наистина щастлива. Този процес се ускори много през последните 5 години, след като навърших 25 и спрях да се съобразявам с това какво другите мислят и очакват от мен и се насочих към това как аз се възприемам. Започнах да ценя и развивам най-доброто в себе си. Реших твърдо да съм такава, каквато усещам с тялото и душата си, че съм и да се доверявам на хората, които ме ценят и подкрепят. Също така обикнах тялото си и започнах да се грижа с особено голяма грижа за него, тъй като то е опаковка на душата, а е важно тази опаковка да е красива. След като бях положила усилие да се опозная и приема в продължение на около 2 години, преоткрих себе си и се освободих до голяма степен от страховете и комплексите си с помощта на хората, които срещнах по пътя си. През този период се отворих за другите и така успях да забележа много ценни хора, които ме подкрепиха и като личност, и като професионалист. Дадох си сметка, че със сигурност такива хора е имало и преди, но аз просто съм забелязвала само онези, които са ми казвали каква очакват от мен да бъда, вместо да оценят хубавото в мен. Себеприемането и себеанализът се задълбочиха, когато се откъснах от обичайната си среда и заминах да живея за една година в Тунис. Когато се завърнах в България виждах всичко много по-красиво, защото си бях сменила очилата. Това освобождаване ми позволи да се отдам напълно на онова, с което искам да се занимавам - от най-малките ежедневни ритуали до най-значимите и големи ценности като приятелството, любовта и подкрепата. Правя всяко едно нещо по начин, който усещам отвътре, от дълбоката ми същност. Използвам всеки повод, дори и най-дребния, за да се наслаждавам на живота. Резултатът днес е, че постигнах в голяма степен емоционален баланс и чувство на спокойствие и пълноценност.

Защо искам да споделя моя път към щастието с вас?

Много бих искала всички, които ще отделят време да прочетат онова, което съм написала (за което благодаря), да осъзнават огромната полза от това да положат усилие да намерят пътя към собственото си щастие. Аз не се сещам да има нещо по-ценно в живота, тъй като постигайки вътрешна хармония и щастие, ние се чувстваме страхотно и изграждаме много стабилна база да комуникираме успешно с другите, а в крайна сметка, ако комуникираме лесно и успешно, това ни позволява да живеем добре, да сме щастливи, да печелим пари по достоен начин и да водим смислено съществуване.
Вярвам, че всеки един от нас намира собствените си начини да се чувства добре. Тази книжка описва моите. Може би някои от тях са и ваши, дори и все още да не го знаете. Затова намирам смисъл да ги споделя.
Иска ми се много силно да се замислите колко е важно вие сами да намерите своите пътеки към щастието, а не да очаквате някой да дойде и просто да ви направи щастливи, нито да търсите по-лесни пътища към щастието, които не са ценни, защото нямат трайни резултати- например суета и концентриране върху външни материални белези на благополучието, а някои от тях са по-крайни и понякога с фатален завършек за нас – дрога, алкохолизъм, хранителни разстройства и т.н. Единственият начин да се почувстваме щастливи е ние сами да опознаем и харесаме себе си и да научим какви са нашите лични механизми на щастието.
Освен това ми се иска да обясня убедително колко са важни малките детайли в живота и как те са всъщност истинските неща, които правят щастието. Защото като се замислим животът е просто наниз от малки неща, които се случват всеки ден. Нещо като герданче, което нижем ден след ден. Понякога нещата, за които говоря, може да ви се сторят прекалено ежедневни и незначителни, тъй като те са наистина страшно обикновени - първите слънчеви лъчи рано сутрин, сутрешното кафе, срещата „за по едно” с приятели след работа, 20 минутната гимнастика, но ако трябва да свършим 15 подобни неща през деня са ни необходими организационни способности и самодисциплина. Те се развиват с времето, но наистина трябва да имаме силно желание да се организираме. Например всеки ден трябва да правим гимнастика по половин час. Освен това трябва да изчистим, да се видим с приятелка и да работим един час допълнително. Не е много лесно, нали?
Важно е как ние живеем всеки момент от живота си като емоция и усещане. Аз се стремя да не пропускам повод да се почувствам добре. Опитвам се да превърна всичко в ритуал на наслада...преживявам го, наслаждавам му се до дъно и чакам следващия ден с новите ритуали и преживявания. Това е изкуство, което можем да овладеем с течение на времето и винаги има какво да се научи още по този въпрос.
Колкото е важно да използваме всеки удобен момент да се наслаждаваме на живота, толкова важно е и да се научим да различаваме сериозните проблеми от ежедневните дреболии. И след като ги различим, да търсим ефективни решения за тях, вместо да се притесняваме.
Сигурна съм, че по-голямата част от хората ни свързва нуждата да бъдем подкрепяни и обичани, но преди да заявим открито тази нужда и да поискаме да я задоволим, имаме да извървим един наистина дълъг път на себепознание и себеизрастване, който да ни направи по-зрели и по-смели хора.
Тук няма да видите сложни думи и изречения. Това е книга на действието, където се набляга на експресивността на думите, не на сложността им. Хората имаме навика да усложняваме живота, но ако се освободим от излишния багаж, пътуването ни ще бъде леко и приятно. Това ще ни помогне да забележим колко е красиво всичко наоколо- слънцето, морето, звездите, хората, които срещаме по пътя си... И тук идва въпросът...

Да постигнем вътрешна хармония...как?

Вътрешната ни хармония, както и успешната и хармонична комуникация с другите, са пътя, който трябва да извървим, тръгвайки от нас самите към останалия свят, за да намерим себе си и да се почувстваме щастливи.
Вътрешната ни хармония стъпва на ценности и принципи, които са природните закони. Ние ги носим в себе си от раждането си, но самият начин на живот, който водим, ни отдалечава от тях. Това, което трябва да направим, е да се върнем към тях и да ги следваме, полагайки съзнателни усилия да се усъвършенстваме. Тези усилия имат траен резултат във времето, когато са постоянни. Постоянството не означава желязна дисциплина от казармен тип, а по-скоро да си изградим сами ритъм на живот, подходящ за нас и да оптимизираме времето си, така че да се чувстваме добре и щастливи. Вътрешната ни хармония ни осигурява емоционална стабилност и ни прави по-неподатливи и независими от външни влияния и обстоятелства, които преди са ни служили като оправдание за нашите неуспехи. Онова, което е извън нас и нашите принципи, не би трябвало да ни нарани, ако ние сами не позволим това да се случи. Има събития, които могат да ни наранят физически и икономически (не че това е маловажно, но сега просто не говорим за това), но същността ни, душата ни ще остане непокътната, стъпила здраво на своите ценности. Нашата вътрешна хармония ни прави уравновесени и зрели хора, което ни позволява да комуникираме успешно с другите и в крайна сметка бъдем щастливи.

Как постигаме вътрешна хармония?- основните стъпки на кратко...

Първа главна стъпка: да опознаем себе си:
1. Откровен самоанализ на положителните и не чак толкова положителните ни страни
2. Анализ на поведението ни
3. Обратна връзка в личния и професионалния ни живот
4. Справяне със слабите ни страни
5. Анализ на желанията ни
6. Да бъдем себе си и да се самоуважаваме:
Да приемем и харесваме тялото си
Да приемем мислите си, както и всички свои предимства и недостатъци и да се чувстваме добре в собствената си кожа
Да се стремим да се занимаваме с онова, което ни идва “отвътре”, да развиваме талантите си
Да следваме интуицията си при вземане на решения
Да изразяваме желанията си и да защитаваме собственото си мнение
Да бъдем смели и постоянни в преследването на целите си
Да не се вземаме на сериозно
7. Да се стремим към щастието:
Да се опитваме всичко в нас да е с положителен заряд
Да виждаме красотата около нас в природата, хората, заобикалящата ни среда и да я “попиваме” със сетивата си, което да ни изпълва с положителна енергия
Да ценим НАИСТИНА това, което сме и което имаме

Втора главна стъпка: как да действаме, ако имаме проблем?

Трета главна стъпка: как да действаме, ако се чувстваме губещи в определена ситуация?

Четвърта главна стъпка: малките ежедневни победи... :
1. Ред, чистота и уют около нас
2. Писмено планиране на приоритетните задачи
3. Грижи за добрата физическа форма:
Храна и начин на хранене
Спорт и движение сред природата
Козметични процедури и масажи
Сън, почивка и отпускане на тялото

Пета главна стъпка: работата ни.

Току що прочетохте въведението към моята книжка. Ако темата ви вълнува, моля да ми пишете. А сега слънчев ден или спокойна нощ;)...

Няма коментари: