За мен

Казвам се Бояна. Като дете имах навика да подтискам себе си, желанията, мнението и мечтите си. Бях пълна с неувереност. На 18 години прочетох "Алхимикът" и разбрах, че най-важно за личното ни щастие е да знаем кои сме и да бъдем себе си. И така се започна, преоткривам се...вече повече от 15 години, вървя по пътя си и знам, че там е моето щастие- без маски, преструвки и грим, с отворено сърце.
Моят интерес към личностното развитие от хоби се превърна в професия. По образование съм магистър "социална педагогика". Социалната педагогика акцентира на работа с деца, възрастни и семейства в риск: хора извън закона, хора със зависимости, социално слаби, хронично болни... Аз съм на мнение, че превантивната работа с тези групи под формата на консултации и обучения за личностно развитие дава най-добър резултат. Никой не е застрахован от тежки периоди в живота си, когато е най-лесно да влезем в горната група. За да не го допуснем, нуждаем се от здрава психика, силна воля, вяра и искрено желание да поемем отговорност за живота си. Всъщност винаги можем да намерим хармония с душата и тялото си, след като сме я изгубили, стига да го поискаме и повярваме. Аз наистина вярвам, че никога, абсолютно никога не е късно;). Откъде знам ли? От собствен опит;).
Вярвам в подсъзнателния човешки стремеж да сме спокойни, нормални и щастливи. Личностното развитие не означава единствено да четем книги и да ходим на семинари. Те помагат, защото запалват искрата на желанието ни да сме добре, да сме спокойни, хармонични и щастливи. Онова, което помага и мотивира наистина обаче е дългосрочното усилие на всеки от нас да осъзнае и да се раздели със саморазрушителните си вярвания и навици: да се страхуваме, да критикуваме себе си и другите, да се храним "здравословно", да заспиваме след полунощ и да водим заседнал начин на живот...и още, и още.... Но това усилие не е за един ден,а за всеки ден, докато се получи. Обещавам ви, че резултатите няма да закъснеят- потърпете около месец. И не е нужно да ставаме свръх хора, а просто спокойни, нормални хора, които са способни да поемат отговорност за всичко, което им се случва, и да продължават да живеят живота си нормално след всяка буря.
И тъй като знам, че не е лесно, защото този път съм го минала и го минавам всеки ден сама, бих искала да ви помогна да се справите успешно. За мен няма нищо по-ценно в живота от това да сме истински спокойни и уверени на дълбоко ниво, за да можем да му се радваме истински. Това е изходната точка за успех във всяка друга сфера и ако нямаме това спокойствие и увереност, няма как да постигнем нито една своя мечта.

Мога да съм ви от помощ по отношение на:
-себепознание и избор на професионално призвание
-справяне със саморазрушителни модели на мислене и поведение (страхове, неувереност, тревожност депресия)
-даване на прошка
-работа с очаквания 
-успешна и хармонична комуникация с другите
-умението да се радваме на живота

Всички тези основни области, както и някои други по-второстепенни са част от нашия вътрешен мир.


В живота и в професията си използвам много повече алтернативни методи (себемотивация, себеосъзнатост, насърчение към самостоятелна работа със себе си под супервизия, психологическа подкрепа, йога, медитация, брейнсторминг, арттерапия, себеизразяване чрез писане), отколкото такива, признати от официалната наука психология. Все пак силен привърженик съм на Маршал Розенберг и неговия метод за ненасилнствена комуникация.

Моята мисия е да виждам все повече усмихнати хора, които знаят как да се радват на живота. Защото той сам по себе си е повод за радост;).