Коя съм аз?

   Казвам се Бояна. Като дете имах навика да подтискам себе си, желанията, мнението и мечтите си. Бях пълна с неувереност. На 18 години прочетох "Алхимикът" и разбрах, че най-важно за личното ни щастие е да знаем кои сме и да бъдем себе си. По този път основните ми пречки бяха моите страхове и очаквания, но вече повече от 20 години търся и намирам начини да се справя... без маски, преструвки и грим, с отворено сърце, здрава психика, силна воля, безкрайна вяра и искрено желание да поема отговорност за живота и личното ми щастие, защото то зависи единствено и сАмо от мен. Постоянно и всеки ден. Това е единственият начин да преодолея абсолютно всичко в живота си и да продължа напред спокойна и нормална. А когато имам моментни спадове, без значение малки или големи- изживявам ги, изразявам ги, но не задълбавам в тях. И те отминават, все по-бързо и безболезнено.
   Целият този процес е много важен, защото той е основа за успех във всяка една друга сфера на живота- работа, бизнес, семейство, приятелства, лични финанси...абсолютно всичко. Има обаче една област, която е по-важна от всички останали- грижата за децата ни. Всички родители и учители носят огромната отговорност за създаването на същото това усещане у децата, че тяхното собствено спокойствие след ранна детска възраст зависи само от тях самите. Това чувство се създава постепенно у децата и в ранна детска възраст зависи най-вече от родителите и после от учителите и техния пример. Как става това ли? Най-важно е възрастните да са щастливи и хармонични хора. От там нататък има хиляди начини, методи, способи, игри, начини да научим децата на спокойствие и щастие, обединени от любовта. Истинската и безусловната.
   Този блог ви дава до голяма степен отговорът на въпроса как да работим сами за собственото си щастие, но и за това на нашите деца. Как да ги научим да се справят сами с всяка ситуация в живота си?
   Описаният процес на изграждане на лично щастие в нас и децата ни е най- голямото ми лично и професионално предизвикателство. В този смисъл този блог е професионален, но и личен: има много лични случки и преживявания, които са ме водили по пътя към личното ми щастие и които съм преценила да споделя с цел да вдъхновя вас да тръгнете по пътя към личното ви щастие. Ако ви интересува конкретна тема, моля въведете я в търсачката.
   По професия съм магистър "социална педагогика". В живота и в професията си използвам много повече алтернативни методи (насърчение към себемотивация, себеосъзнатост, самостоятелна работа със себе си под супервизия, психологическа подкрепа чрез дълбока емпатия, йога, медитация, брейнсторминг, арттерапия, себеизразяване чрез писане), отколкото такива, признати от официалната наука психология. Използвам само онова, което ми е помогнало. От официалната наука психология съм силен привърженик на Маршал Розенберг и неговия метод за ненасилнствена комуникация.

   Като начало нека ви попитам:

   Имате ли чувството, че
...не знаете какво искате от живота?
...не сте на мястото си в своята професия?
...не можете да постигнете целите си?
...често съжалявате за начина, по който реагирате в различни ситуации или за думите, които използвате?
...постоянно се чувствате неуверени?
...се страхувате от болести?
...се страхувате от смъртта?
...се тревожите често и за почти всичко? 
...често нямате настроение?
...често се чувствате пренебрегнати, обидени, наранени, смазани от болка, засегнати, необичани, неуважавани, неоценени?
...често наранявате другите с думите и действията си неволно и не знаете как да бъдете чути, разбрани и приети?
...често изпитвате или вменявате срам като средство да постигнете целите си?
...често изпитвате вина или вменявате вина като средство да постигнете целите си?
...често сте гневни?
...често не знаете как да се радвате на живота истински и дълготрайно?

   Ако се разпознавате в някои от тези състояния и осъзнавате, че те ви пречат да живеете нормален живот, съм абсолютно убедена, че мога да ви помогна. Ако, в допълнение имате и деца и не знаете как да ги научите да бъдат щастливи, то затова пък мога да съм ви още по-полезна, започвайки обаче с изграждането на стъпките към вашето щастие и преминавайки към това на децата ви.

   Пишете ми, ако искате професионална консултация по някоя от гореописаните теми или просто с коментар или въпрос на:

bzhivkova@yahoo.com

www.facebook.com/boyana.zhivkovavarbanova

   За мен е огромно удоволствие да общувам с всеки един от вас;).

   Моята мисия е да виждам все повече усмихнати хора, които знаят как да се радват на живота. Защото той сам по себе си е повод за радост;).