петък, 26 декември 2014 г.

Обичате ли latte macchiato?


Напоследък много обичам да пия latte macchiato. Пяната на млякото е толкова мека и вкусна. И един ден се замислих не мога ли да си го приготвя у дома, без професионална машина. Да живее you tube. Намерих доста видеа на други, които явно се радват на latte macchiato. И...оказа се, че студеното мляко се разбива на пухкава пяна с най-обикновено миксерче за frappe. Айде без много приказки и да ви давам точната рецепта:

1. Сипвате мляко (3 или 3.5% масленост) студено от хладилника в чаша за кафе от онези големите. Количеството е една трета от обема на чашата. Колкото по-широка е чашата, толкова по-добре ще се разбие млякото.

2. Слагате миксерчето в млякото в дълбочина (не на повърхността) и биете сравнително дълго, докато се получи мека пяна и млякото си утрои обема най-малко. Когато повърхността стане сравнително гладка и сте доволни от резултата, спрете бъркането;). Стоплете млякото.

3. Можете да добавите разтворимо кафе, еспресо, какао или ...уиски;). Може и повече от едно неща. В момента проучвам как се прави есенция от мента, ванилия и т.н. Или пък да добавите настъргани сурови какаови зърна. Става уникално. Брей, колко идеи ви дадох. А ако си го направите и в специалните чаши за latte macchiato, ефектът ще е още по- добър.

Стига вече акъли съм давала. Кулинарен пост в моя блог...хахаха

Няма коментари: